Annons

Låna prylar är gratis 

Nu är det högsäsong för Fritidsbanken, där du kan låna allt från snowboards till fiskespön utan kostnad.

– Vinterutrustning är det som lånas allra mest och november till mars är vår högsäsong. Vi lånar ut hela alpinutrustningar, längskidor och skridskor, otroliga mängder skridskor, berättar Monika Tildevik som jobbar på Fritidsbanken i Göteborg.

– Resten av året är det mycket bollar av olika slag men också allt mer friluftsutrustning som tält och ryggsäckar.

På Fritidsbanken får du låna frilufts- och sportutrustning, helt gratis. Konceptet, som tioårsjubilerar i år, finns numera i en tredjedel av landets kommuner. Allt utlåning har skänkts av privatpersoner och andra. Idén bakom är att det finns massor av oanvända, urvuxna prylar i förråd och garage – som i stället kan komma till nytta för andra. Fritidsbanken tar emot allt, sorterar, lagar och återvinner det som går. 

– En del tror att vi bara har får in sånt som annars skulle gå till tippen, men det stämmer inte. Vi har massor av fina grejor, även om kvaliteten förstås varierar, säger Monika. Hit hittar också alla sorters människor, från tioåringar som ska på skolutflykt till pensionärer. Många låntagare har inte råd att köpa själva, men till oss kommer också de som tänker hållbart och inte tycker att man behöver äga allt.

För att få låna är det bara att bege sig till närmaste fritidsbank, hitta rätt pryl, uppge namn och mobilnummer – och fritt kunna använda sina prylar i 14 dagar. Det går också att kolla vad som finns på laget via webben i förväg. Fritidsbanken är en ideell, nationell förening som drivs i samarbete med respektive kommun. Den första utlåningsbanken startade i Värmland och idén har spritts över landet. Organisationens mål är att det ska finnas minst en utlåning i varje kommun. I Göteborg flyttar verksamheten snart in i större lokaler med plats för ett bredare utbud, bland annat mer utrustning för låntagare med funktionsvariationer, berättar Monika. 

– Fler och fler hittar hit. Vi får dagligen nya låntagare som hört talas om oss från olika håll och intresset växer hela tiden.

Hitta till närmaste Fritidsbanken.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF