Annons

Neddragningarna i Jämtland tas upp på riksstämman

Riv upp beslutet om neddragningar i Jämtlandsfjällen, ge lokalavdelningarna mer rabatt på boenden och inför korsord i tidningen Turist. Det är några förslag till STF:s stundande riksstämma.

Avtalet mellan STF och Länsstyrelsen i Jämtland är klart.
Foto: Lena Hedman

I början av maj hålls STF:s riksstämma, föreningens högsta beslutande organ. Svenska Turistföreningen styrs i grunden av sina av medlemmarna. På stämman som hålls vartannat år ska 59 valda medlemsombud tillsammans med styrelsen besluta om STF:s framtid och inriktning. En viktig del är att ta ställning till de motioner som kommit från medlemmarna.

Två förslag till årets stämma rör de neddragningar av servicen i Jämtlands-/Härjedalsfjällen som STF:s styrelse beslöt förra året – i samråd med berörda samebyar och i syfte är att minska störningarna för rennäringen. Överenskommelsen, som varit omdiskuterad både inom och utanför STF, låg till grund för länsstyrelsen beslut vid årsskiftet att förnya det hotade markarrendena för föreningens fjällstationer och -stugor i området.

De två motionerna till stämman, underskrivna av sammanlagt drygt tjugo medlemmar, kräver  att STF river upp avtalet och därmed inte minskar sitt utbud i området. Styrelsens förslag är att stämman ska avslå båda motionerna. Läs motion 21.13 och 21.14 och styrelsens svar här.

Flera av de övriga motionerna rör lokalavdelningarnas verksamhet. Styrelsen föreslår bland annat stämman att säga ja till förslaget att lokalavdelningarna ska få större rabatt än i dag på STF:s egna boenden när de arrangerar resor och aktiviteter. Däremot tycker styrelsen inte att det är ett bra förslag att belöna ideellt aktiva med vare sig gratisnätter eller särskild rabatt på boenden, främst för att stämman tidigare slagit fast att ideellt arbete inom föreningen, med få undantag (främst stugvärdar), ska vara oavlönat.

En medlem föreslår att stämman att besluta att tidningen Turist ska ha ett korsord med tema natur, kultur och friluftsliv, i syfte att fördjupa läsarnas kunskap och insikter. I sitt svar konstaterar styrelsen att tidningen är en självständig journalistisk produkt och att frågan om korsord lämnas till chefredaktör och ansvarig utgivare att beslut om. ”Däremot kan ju riksstämman skicka en hälsning och tala om att det vore trevligt med korsord i tidningen”, skriver styrelsen i sitt svar.

Läs också Avtalet för Jämtlandsfjällen är klart

Riksstämman, där medlemsombuden även utser den nya styrelsen, inleds digitalt men avslutas den 4-5 maj på Undersvik, STF:s egendriva anläggning mellan Järvsö och Orbaden.

Turist kommer att vara på plats och rapportera från stämman. Läs mer på Turist.se och i Turist nr 3.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF