Annons

"Besökarna håller hårdare i plånboken"

– Det märks jättetydligt att folk har mindre pengar att röra sig med, konstaterar vandrarhemsvärden Sissi Hanemann-Mutz i Långasjö, Småland.
Samtidigt slår hotellnäringen nya rekord i juli.

Sissi Hanemann-Mutz driver Långasjö vandrarhem i sydöstra Småland.
Foto: privat

– Gäster skippar frukost och sängkläder. De bokar större rum och trycker in sig så många som möjligt, berättar Sissi Hanemann-Mutz.

Hon driver STF-vandrarhemmet Långasjö utanför Emmaboda i södra Småland och konstaterar att många besökare håller hårdare i plånboken i sommar.

– Det är jättetydligt. Även vårt kafé Stallet och vår våffelstuga har gått sämre än vanligt. Det beror förstås också på det dåliga vädret i juli. Men jag tycker ofta att jag hör folk säga: ”Nej, fika får vi göra hemma i stället… ”, säger Sissi Hanemann-Mutz.

Yvonne Mosell, ansvarig för STF:s boenden i södra Sverige, ser en mer varierande bild av gästflödet.

– Klassiska resmål som Österlen och boenden kusten runt har haft en urstark sommar med hög beläggning. För inlandet har det varit lite sämre, men det är en trend som vi sett sedan före pandemi, säger Yvonne Mosell.

Samtidigt kommer siffror från besöksnäringens branschorganisation Visita som visar att antalet sålda hotellrum i landet i juli i år var fler än ”rekordåret” 2022 då resandet tog fart igen efter pandemin. En del av ökningen tror Visita beror på den svaga kronan som gör Sverige prisvärt för utländska turister.

Sissi Hanemann-Mutz.

Det förvånar egentligen inte Sissi Hanemann-Mutz.

– Men jag tror att den målgruppen som vi har här är just de som drabbats hårdast av tuffare tider. De har inte så stora marginaler. Gästerna vi sett i sommar är i stor utsträckning lite äldre. Barnfamiljerna däremot har inte kommit i samma utsträckning som tidigare

För Sissi Hanamann-Mutz är förstås de minskade inkomsterna problematiska.

– Jag har öppet hela året men det är ju sommarmånaderna som gör att verksamheten går runt. Då jobbar man varje dag från maj till september. Sedan brukar det bli lite tid för återhämtning under lågsäsong. Men det här betyder nog att jag får ta ett extrajobb i vinter, för att få ihop ekonomin till nästa sommar.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF