Annons

Konst under bar himmel - besök en skulpturpark

Upplevelser att njuta av i det fria lockar som aldrig förr. Det gäller också kulturutbudet. Värt då att påminna om landets många skulpturparker.

Anna av Jaume Plensa finns numera permanent på Pilane. Foto: Peter Lennby.

Vackert belägna Skulptur i Pilane på Tjörn i Bohuslän lyckades förra året köpa in sitt mest spektakulära verk: ett enormt kvinnohuvud av den spanske konstnären Jaume Plensa, speciellt skapat för platsen men hittills enbart inlånat. I Pilane öppnas en ny utställning med nya verk varje sommar. Men nu är 14 meter höga Anna en permanent del av det bohuslänska landskapet, synlig över en stor del av skärgården.


Även Umedalens skulpturpark har verk av spanske Jaume Plensa: fem meter höga Nostros.

Åretruntöppna Umedalens skulpturpark lockar 20000 besökare årligen med närmare 50 verk, många av konstnärer med världsrykte. På en promenad genom parken strax utanför Umeå – utan inträde och öppen dygnet om – möter besökaren skulpturer av storheter som Louise Bourgeois, Tony Cragg, Miroslaw Balka, Anish Kapoor och många fler.


Absit Omen av Kent Karlsson på Kvarntorpshögen.

Konst på hög är en spännande utställning i en spännande miljö: placerad på en hundra meter hög slagghög  i Kvarntorp utanför Kumla. Den spektakulära utsikten över Närkeslätten kommer som bonus. Sommartid kan du ta bilvägen till toppen och då är också kaffestugan öppen. Den långa trappan upp är en svettig utmaning året om.


Kissande kvinna av Ann-Sofi Sidén i Wanås skulpturpark. Foto: Mårten Leo.

Wanås i skånska Östra Göinge har genom åren byggt upp en högklassig konstsamling i den vidsträckta slottsparken – i sig värd ett besök. Den åretruntöppna skulpturparken kombineras sommartid med ambitiösa utställningar såväl ute som inne i konsthallen, där det också finns kafé.

Fotnot: Observera att ändringa i utbud, inriktning med mera kan ha gjorts sedan reportaget publicerades.

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF