En del tycker den smakar sött som kola. Några tycker doften är kväljande som parfym. Och andra liknar den vid mögelost. Svampen goliatmusseron har en alldeles egen smak- och doftpalett.
En ”återgång till 1700-talet” kan också betyda kreativa krogsmaker och spännande samarbeten. Följ med till bords på Gunnebo, strax utanför Göteborg.
Att ha flera ben att stå på är en självklarhet för många renskötare. I norra Dalarna säljer familjen Andersson egna delikatesser över disk och låter besökarna mata tama renar i hägn.
Inlagd sill är en självklar ingrediens på julbordet. På Klädesholmen utanför Tjörn har den lilla fisken dikterat ö-livet i århundraden – och gör delvis så än i dag.
Pizzerior med livejazz. Länsmuseum med internationell konst. Och så akvarellernas mästare som får busslaster att sucka över "ljuset". Följ med på en värmländsk kultur-tur.
Packa ett utekök och dra ut i naturen. Välj en modell som passar dig och dina turer. Gas eller sprit? Lättpackat och toppmonterat, eller stadigare spindelkök? Och kanske bensinkök för vinterturen.
På hälsingegården i Rengsjö har varje vrå sin egen karaktär. Och i den stora trädgården blommar liljor och schersmin.
Mat runt Siljan är en av flera lokala skördefester som lyfter fram Dalarnas många mathantverkare. Turist for dit och fann en kakstuga på hjul, vanebildade marmelad och vertikalodlat mikrogrönt.
En del av svensk kulturhistoria och ett svårbemästrat hantverk. I en bagarstuga på Frösön lär vi oss konsten att baka tunnbröd, smakrikt och lagom segt.
Christina Rönnberg reagerar på att Turist tipsar om brieost och parmesan att ta med på en stugtur på vintern. Det finns gott om god svensk ost att välja i stället, tycker hon.
Gedigen hantverkstradition, körsång, brasor, bjällerklang och ett svindlande djupt gruvhål. På julmarknaden i Världsarvet Falun är allt precis som det ska vara.
Franska balkonger och nära till morgondoppet. Följ med till den gamla spannmålssilon som förvandlats till designhotell.