Annons

5 tips på barnvänliga aktiviteter för alla åldrar

Vi närmar oss sportlov. Turist tipsar om fem lekfulla besöksmål som passar hela familjen.

Barnvänliga besöksmål, Bergrummet Stockholm
Bergrummet, Stockholm
Foto: Leksaksmuseum i Stockholm

1. 40 000 leksaker i Stockholm

En av Europas största leksakssamlingar har flyttat in i ett bergrum på Skeppsholmen i Stockholm. Med hjälp av scenografer, dekormålare, attributmakare, kostymörer med flera har Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics förvandlat 2500 kvadratmeter i den gamla torpedverkstaden till en fantasieggande museimiljö för alla leksaksnördar.

2. Älvar och tomtar i Gesunda

I Sagolandet Tomteland, strax utanför Mora, bor inte bara Tomten utan också troll, älvor och massa annat knytt och oknytt – och här händer saker hela dagen. I vinter spelas bland annat musikalteatern Julens stjärna i tre akter på olika utomhusscener, och besökaren får vara en del av dramat. Parken är öppen hela december och återöppnar sedan till sommaren.

3. Massor av jul i Östersund

”Sveriges julmuseum” kallar sig Jamtli lite kaxigt. Från slutet av november och julhelgen ut bjuder länsmuseet på allt från julkalender i storformat och gammaldags pepparkaksbak, till levande julkrubba och trettondagsupptåg. Lägg dessutom till en av landets mest gedigna julmarknader. I ladugården får man också sköta hästar, kor och getter av gammal lantras.

4. Kul natur i Kristianstad

Naturligt adventspyssel, filmäventyr med åkattraktionen Opteryx, fiskmatning, örnskådning och våtmarkerna… Naturum Vattenriket, centralt i Kristianstad, bjuder på naturupplevelser, turer och aktiviteter året runt. Vattenriket är bara en av landets många naturum fylld av lekvänlig kunskap – och ofta gratis.

5. Lek på allvar i Göteborg

Tillsammans är namnet på Världskulturmuseets stora utställning för barn och deras vuxna. Här finns en stor lekutställning baserat på sådant vi gör tillsammans: bråkar och blir sams, dansar, bor ihop, skiljs åt… Här kan du spela musik, dansa, prova skojiga hattar, klättra, krypa och titta på föremål ur museets samlingar – med koppling till just de här frågeställningarna.