Annons

5 coola kallbadhus att besöka

Från Boden till Karlshamn och några stycken däremellan. Turist har valt ut kallbadhusen som är värda att lägga på minnet.

Kallbadhuset i Karlshamn
Kallbadhuset i Karlshamn - snygga och stilrena detaljer.
Foto: Kallbadhuset i Karlshamn

Kallbadhus – man hör på namnet att varmt i vattnet är det inte. Särskilt inte på vintern. Men med en het bastu till… ljuvligt! Vi har listat 5 coola badhus som är värda ett besök.

1. Karlshamn: Äntligen i Blekingebukten

2015 invigdes kallbadhuset i Karlshamn – efter många års arbete av föreningen Kallbadhusets vänner. Badhuset, med snygga, stilrena linjer, är ett av få öster om Ystad – åretruntöppna kallbadhus lyser med sin frånvaro utefter hela ostkusten. Badhuset har öppet de flesta dagar, utan restaurang men med fina utrymmen för egen matsäck. Endagsinträde köps på hotell Best Western i Karlshamn och på bensinstationen Ingo vid Österport.

2. Varberg: Ett moriskt palats

Är det här Sveriges finaste kallbadhus: välbevarat med lökkupoler och rosettfönster i orientalisk stil? Det är från 1903, renoverades på 1990-talet och återinvigdes 1997. Onsdag, lördag och söndag hålls öppet hela vintern – och baddräkten lämnar du hemma. ”Observera att kallbadhuset är ett nakenbad” står det på hemsidan. Kafé finns.

3. Bjärred: Långt ute i Öresund

Kallbadhuset i Bjärred är Lomma kommuns flaggskepp och samhällets populäraste mötesplats – åtminstone om du frågar ideella föreningen Bjerreds Saltsjöbad som driver anläggningen. Badhuset, invigt 2004, vilar nästan 600 meter ut i Öresund. Öppet snudd på alla dagar, inträde betalas via app i telefonen eller i kallbadhusets restaurang.

4. Ulricehamn: Vid sjön Åsunden

Ett offentligt kallbadhus vid en sjö hör till ovanligheterna. Men västgötska Ulriceham fick sitt första kallbadhus redan 1871. Det nuvarande huset byggdes 2008, drivs av ideella krafter och håller öppet 6–22, alla dagar året runt. I badhuset finns också restaurang och spa. Dagkort till badet finns att köpa på turistbyrån och bensinstationen OKQ8 i Ulricehamn.

5. Harads: På gång i Luleälven

Ett runt badhus som flyter på sommaren och fryser fast i isen på vinternmed spa, restaurang och bar. Det spektakulära kallbadhuset på älven vid byn Harads utanför Boden (internationellt känt för sitt Tree hotel) är på väg att bli verklighet. Alla tillstånd är klara, finansiering ska snart vara i hamn och i vinter ska bygget komma i gång, enligt initiativtagarna.

Fotnot: Observera att ändringar i utbud, öppettider med mera kan ha förändrats sedan reportaget publicerades.

Läs också 5 tips på barnvänliga aktiviteter för alla åldrar