Annons

Magiska fjällturer för en god sak

Caroline Frumerie skidar för en god sak. Förra året samlade hon in över 200 000 kronor till Ronald Mc Donalds barnfond på sin skidtur mellan Grövelsjön och Storulvån. I år följer hon upp med två skidturer.

Foto: Caroline Frumerie

I år följer hon upp med två skidturer. Den ena börjar i mars, den andra i april. Läs hennes egen berättelse här, och intervjun med henne här.

”Mätt och nöjd i hela kroppen efter en underbar dag på fjället vid Grövelsjön följt av en fantastisk middag på Stf-stationen står jag och tittar på kartan som hänger på anslagstavlan i receptionen. Längtan efter nya äventyr sprider sig inombords – naturens stillhet och växlingar, utmaningar, nya möten, underbara fjällstugor – jag vill ha mer! Men vad är en bra sträcka? Kan jag gå flera dagar i rad? Just där och då, våren 2022 i repan på underbara Stf Grövelsjön föds idén. Jag ska skida från Grövelsjön till Storulvån!

Skida kan jag och jag älskar att vara ute i naturen. Men det fanns en massa som jag behövde lära mig för att lyckas genomföra detta på ett säkert sätt och samtidigt kunna njuta. Som tur är så finns det ju alltid andra som sitter inne på djup kunskap och jag visste var min coach fanns. Tidigare en vinter hade jag gått upp på Kebnekaise med en otroligt bra guide – och han ville ta sig an mig! Han började drilla mig i navigering, riskhantering, utrustning, ruttplanering, grupptänk och nödplaner och jag sög i mig som en svamp.

Snabbt satte jag några grundpelare som var viktiga för mig. Jag ville bo i fjällstugor och på fjällstationer längs sträckan. Atmosfären, värmen och tryggheten som stugvärdarna ger är helt fantastisk. Bara det varma glaset saft och leendet som möter en när man kommer fram är obetalbart! En annan sak var att jag inte ville gå ensam. Dels ur ett säkerhetstänk, dels för att jag ville ha någon att dela upplevelserna med. Den tredje grundpelaren var att jag ville ha ett tydligt syfte och kunna bidra. Jag valde att samla in pengar till Ronald McDonald Barnfond. I Sverige finns det fem Ronald McDonald Hus där familjer med svårt sjuka barn kan bo under tiden då barnet behandlas på sjukhuset intill. Husen spelar en otroligt viktig roll under denna tid och om jag på något sätt kunde bidra skulle det skänka mig en enorm glädje. Mitt mål blev att samla in pengar så att husen kunde köpa elcyklar att låna ut till familjerna.

I april 2023 stack jag och några vänner i väg på turen. Och vilken upplevelse det blev! 160 kilometer, 2700 höjdmeter och mer än 50 timmars skidåkning på nio dagar. Minnen och upplevelser formades tack vare naturen, underbara stugvärdar, fantastiska möten och samtal vid middagarna, soluppgångar och -nedgångar över magiska fjäll, kämpande och så klart väder av alla de slag.  Tack vare den goda drillningen av min coach så kunde jag verkligen vara närvarande och känna mig trygg. Allt blev en helt underbar lyckomix! Och som grädde på moset så nåddes insamlingsmålet.

Så det här gör jag om nu i vår, men det blir inte en tur utan två! I mars skidar vi från Ramundberget till Storulvån med en sväng in i Norge och besöker Storerikvollen. I april åker vi längre norrut och skidar från Abisko till Nikkaloukta. Och som man säger – varför ändra ett vinnande koncept? Så jag kör samma noggranna planering med hjälp av min coach och självklart samlar jag även denna gång in till Ronald McDonald Barnfond. Den här gången går gåvorna till en ny lekplats vid Ronald McDonald Hus i Huddinge.

Jag minns tillbaka till när jag stod framför kartan i repan på stationen i Grövelsjön. Så tacksam för att jag har fått upptäcka den värme, glädje och trygghet som stationerna skänker. Det har gjort att jag vågar mig ut på äventyr i vår fantastiska fjällkedja. Och kan jag så kan du! Nu ska jag smörja in mina pjäxor och plotta sträckorna i detalj – äventyrspirret sprider sig i kroppen!

Följ gärna mitt äventyr på Instagram @g2sskitour. I bion kan du också läsa hur du skänker en gåva till Ronald McDonald Barnfond.”

Caroline Frumerie

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF