Annons

Så väljer du väska för helgresan

På en kort resa för några dygn kan du packa i en bag, ryggsäck eller rullväska – med olika fördelar och nackdelar. Valet av väska handlar förstås också om tycke och smak.

Det är en härlig känsla att dra iväg med lätt packning och slippa onödigt stor väska. På en helgresa kan en modell som rymmer runt 40 liter vara lämplig. Vi har testat packning på rull, att bära på ryggen, i handen och över axeln. En del är mer allsidiga även för andra aktiviteter.

6 tips för helgpackningen

1. Vill du ha en allround väska, välj ryggsäck för både stadsresor och korta turer i fjäll och skog. Bra även vid jobbpendling på cykel. Bagar är lätta och funkar både på weekendresa och vid träning.

2. Bekvämt med rullväska som bär packningen utan att du behöver ha den på ryggen eller i handen. Men en väska på rull är mindre allsidig – och svår att dra på grus och slask.

3. Välj en väska som står emot regn, men tänk på att dragkedjor ofta släpper in väta. En del bagar har vattentäta fack för våta kläder.

4. Spana in detaljer som dragkedjor så att de verkar hållbara och är lätta att hantera. Bra är fickor för värdesaker och lås som ofta kan finnas på rullväskor.

5. Datorfack är en fördel, speciellt på ryggsäckar så att datorn hålls skyddad. Det breddar användningsområdet och gör att ryggan kan användas i jobbet.

6. Välj gärna en väska i tidlös färg. Att köpa begagnade väskor är prisvärt och ett miljötänk. Skinnväskor och bomullscanvas blir bara snyggare med åren.

Patagonia Black Hole Duffel

VATTENTÄT OCH TÅLIG. Slitstark och allround bag som stoppar vatten. Lättpackad med u-formad dragkedja och lockets insida har ficka i nättyg. Ytterficka med dragkedja. Kan bäras på ryggen med axelremmar (lätt avtagbara). Handtag och vadderad botten. Återvunnen polyester och polyuretanbeläggning. Kan packas i innerficka, men trångt.
Pris: 1095 kronor.
Vikt: 950 gram.
Tips: Lätt och regnskyddad är Haglöfs Teide med rak dragkedja. Passar även träning, upplevs något mindre än 40 liter. Handtag och bärremmar, funkar som enklare rygga. Kan packas i ytterficka, men tajt. Bra pris 650 kronor.

Klättermusen Glitner duffelbag

HÅLLBAR DUFFEL. Mycket lätt bag med ren design. Snabbpackad i stort fack där lång dragkedja ger överblick. Passar även träning, med vattentät öppen innerficka för blöta kläder. Nylonväv till 60 procent återvunnen och fluorkarbonfri. Slitytor helt
i återvunnen polyester, belagd med polyuretan. I hålband kan utrustning fästas. Axelrem och bärhandtag.
Pris: 980 kronor.
Vikt: 395 gram.
Tips: Avskalade Millican Miles The Duffle Bag bärs även på ryggen. Tålig canvas i bomull och delvis återvunnen polyester. Impregnerad med paraffinvax. Handtag, innerfickor och datafack. Högre pris 1800 kronor.

Osprey Farpoint

RYGGSÄCK PÅ RESAN. Rejäl ryggsäck med god bärkomfort är praktisk på tåg och flyg. Höftbälte och axelremmar kan döljas. Öppning med u-formade dragkedjor till två rymliga avdelningar med nätfack och dataficka – lämplig även för jobbturer. Frontfack med dragkedja och flaskfickor. Tålig nylonväv, handtag och axelrem. Väger en del. Dammodell Fairway.
Pris: 1300 kronor.
Vikt: 1,4 kilo.
Tips: Fjällräven Abisko Friluft är en ventilerad rygga för fjäll och skog – funkar även på resa. Fluorkarbonfri i G-1000 Eco av bomull och återvunnen polyester. Många fickor. 35 och 45 liter. Från 1995 kronor, men allround.

Swedteam 1919 Weekendbag

KLASSISK MED STIL. Rutig tweed av lammull ger en stilfull bag som är lätt att tycka om. Ullen kan dra åt sig väta, men insida med kraftigare tyg stoppar fukt. Handtag, detaljer och botten i välgjort konstläder. Avtagbar axelrem. Innerfoder i polyester och invändig värdeficka. Upplevs rymma mer än 40 liter. Kostar en del.
Pris: 1995 kronor.
Vikt: 1090 gram.
Tips: Klassisk är Lord Nelson Duffelväska i blå bomullscanvas med detaljer i brunt konstläder. Pris 700 kronor. Eller välj en skinnväska – gärna begagnad och snyggt innött. Bra pris annars på Harvey Weekender från Gusti läder, 900 kronor.

Eastpak Tranverz

WEEKEND PÅ RULL. Slitstark rullväska med 30 års garanti i polyester och nylon. Lättpackad och har mellanväggar i tyg som stängs med dragkedja – håller kläder oskrynkliga. Passar på tåg och som kabinmodell. Två lättrullade enkelhjul samt teleskop- och bärhandtag. Rymmer 42 liter, har ytterfack och TSA-lås. Tyngst i guiden.
Pris: 1300 kronor.
Vikt: 2,3 kilo.
Tips: Prisvärd hård rullväska i polykarbonat från Claes Ohlson. Asaklitt Kabin 32 liter har fyra hjul, teleskophandtag, mellanvägg med småfack och TSA-lås. Fem års garanti. Pris 690 kronor. Även bra pris på mjuka rullväskor i flera storlekar.


Bagen är den klassiska helgväskan. Lätt och snabb att packa om det går att öppna hela översidan (dragkedja som ett U), medan en kort och rak öppning ger sämre överblick. Bra om det finns fack för att hålla ordning på värdesaker, necessär och annat. En avskalad och mjuk bag är lätt att stuva i bilen och på hyllan i tåget och som kabinväska på flyget. Att en mjuk bag lätt kan tryckas ihop kan också vara en nackdel om känsliga saker ska fraktas. Men tomma tar bagar liten plats att förvara hemma.

En fördel förstås om materialet står emot väta, och ofta är dessa väskor av impregnerat eller belagt syntetmaterial som nylon eller polyester. Vanligt också med kraftig bomullscanvas, liknande segelduk, som kan vara impregnerad. Typen av rejäl bag i slitstarkt tyg kallas ofta för duffel, efter staden där den började tillverkas – Duffel i Belgien.

En bag kan också vara en stilmarkör, med sportigare känsla som även funkar som träningsväska eller mer klassisk
i skinn eller skotskrutig. I guiden finns flera exempel.

Att bära en bag i ena handen kan vara rätt jobbigt om även tyngre saker finns med. Bra om det finns en axelrem för
att avlasta. Vissa modeller har även två axelremmar för att bäras på ryggen.

Mer bekväm att bära är en ryggsäck med avlastande bärsystem. En del ryggsäckar är anpassade i form för att användas som handbagage på flyg – och då med möjlighet att dölja axelremmar med tyg. Bra om reseryggsäckar är avskalade för att lättare kunna stuvas undan på tåget utan en massa remmar som hänger och slänger. En fördel med ryggsäckar är att det brukar finnas flera fickor att packa småsaker i. Extra fack för dator är en fördel, då kan ryggan lättare användas på jobbresor. Tänk dock på att många extra fickor ökar vikten, och med en mer avskalad modell är det packningen som får väga. Nackdelar med ryggsäckar är att de är svårare att packa och mindre överskådliga om de enbart har öppning i topp. Med dragkedjor i sidor eller om hela fronten kan öppnas är det lättare att ha koll på innehållet.

I guiden finns en reseanpassad rygga och tips på en mer allround. Kanske packar du för helgresan i din vanliga rygga som brukar hänga med i skog och fjäll.

En rullväska är praktisk vid stadsresor när det finns hårda ytor att dra den på. Även bra vid passager inomhus på tågstationer, tunnelbana, flygplatser och hotell. Lätt att ställa ifrån sig och skönt att slippa bära hela vikten i handen eller på ryggen.

Med väskor på rull är utrymmet överskådligt och lättpackat när hela översidan kan öppnas. Kläderna blir mindre skrynkliga än i en bag eller rygga.

Rullväskor finns i olika material där ett hårt skal, i till exempel lätt polykarbonat, skyddar innehållet bättre. Mjuka rullväskor tillverkas oftast av nylon eller polyester, som är lätta och slitstarka material – och funkar bra för mindre känsligt innehåll. Modellerna är vanliga som kabinväskor, men också praktiska på tåg speciellt mindre varianter som får plats på hyllan.

Väskor med fyra hjul är i dag vanligast, vilket gör att de bär hela väskan. Praktiskt då väskan kan rullas upprätt och du tar mindre plats i köer och vänthallar. En väska med två hjul är mer lätthanterlig på grus och har färre svaga punkter. För hjulen får ta en hel del slitage, men även en del lågprismärken kan hålla god klass – välj de som har minst fem års garanti. På rullväskor i extra god kvalitet kan det ges garanti på 30 år. Bra också med så kallat TSA-lås som kan öppnas och stängas av säkerhets- och tullpersonal.

Nackdelar med den bekväma rullväskan är att hela konstruktionen med hjulen är sårbar, ger mer vikt och är mindre allround än bagar och ryggsäckar.

Fundera över användning och vad du gillar. Bag, ryggsäck eller rullväska det är frågan. Den kan alla bli en bra kompis på resan.

ORDNING OCH REDA. Att ha kläder och annat i packpåsar förenklar ditt bagage. Enkla tygpåsar är bra i ryggsäcken. För dig som packar i väska är de smarta systemen med lätta och dragkedjeförsedda ”packnings-kuber” i olika storlekar ett hett tips.

FLER BRA TIPS:

RESERYGGSÄCKAR bärs bekvämt och kan användas till mycket – men är knöligare att packa och har remmar som kan fastna.

DUFFELVÄSKOR väger minst och är lätta att packa – men skyddar innehållet sämre och är tunga att bära.

RULLVÄSKOR är lätta att packa, skrynklar inte kläderna och är praktiska på tåg och flyg – men inte på grusväg, slask och kullersten.

GARANTI på minst fem år eller mer är bra på speciellt rullväskor där hjulen kan haverera.

HEMMA PÅ HYLLAN när du inte reser tar en rullväska mer plats att förvara än en ihoprullad duffelväska. En ryggsäck kan användas till annat.

DETALJER ska kollas noga. Syna sömmar, dragkedjor, fästen för remmar och annat. Ingen väska är starkare än dess svagaste länk.

STORLEKEN på helgväskan kan ligga runt 40 liter. Så nätt och lätt som möjligt.•