Annons

ReTuna - second hand för retrofantasten

I Eskilstuna ligger Sveriges enda galleria för återbruk. Här finns hela kedjan från återvinning - via fix och förädling - till försäljning.

I utkanten av Eskilstuna finner du ReTuna, Sveriges enda galleria för second handvaror. Som gammal retrofantast kan man inte annat än häpna; i den rymliga specialdesignade byggnaden ryms ett tiotal butiker: elektronik-, möbel-, blomster-, barn- och sportbutik med mera. Affärerna – som ligger samlade kring ett innetorg i två våningar – är ena sidan av verksamheten. I de bakre environgerna, på gatuplanet, ligger inlämningsdepån Returen. Här kan allmänheten lämna prylar, kläder och annat som de vill bli av med. Allt tas emot.

Depån drivs i kommunens regi, som en del av insatserna för att slussa bland annat långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden. Här sorteras det inlämnade och det som ska få nytt liv i butikerna väljs ut. Återvunnet byggmaterial, som dörrar, fönster, skruv och spik, vitvaror och takpannor säljs i en särskild outlet och en hel del grejer går dessutom till eleverna på Recycle Design-utbildningen (i Eskilstuna folkhögskolas regi) som också finns i huset. Prylar som blir över går till externa samarbetspartners eller till återvinningscentralen vägg i vägg.

Längre in i byggnaden ligger butikernas lite stökigare lagerdepåer, där sorteringspersonalen lämnar sådant som den tror att butiksägarna vill ha. Det mesta förädlas, lagas eller snyggas till innan det placeras ut på butikshyllorna. ReModas innehavare renoverar och målar om möbler och inrednings-prylar, på re:Compute IT fixas och lagas datorer och hemelektronik, i sportbutiken ReBuyke lagas och säljs cyklar och så vidare. På ReTuna gör man helt enkelt guld av sopor.

Billig och miljövänlig shopping

De som går in genom huvudentrén kommer i första hand hit för att shoppa billigt och miljövänligt. Alla vi pratar med när vi strosar omkring tycker att detta är en suverän idé och visar glatt upp sina fynd. Som Jenny med svandunsboan och hennes mamma Eva Eriksson från Strängnäs. De har fått hjälp av butikens egen stylist Charlotta Pantzar som dagen till ära – ReTuna firar tvåårsjubileum – stajlar kunder i olika åldrar och av olika nationaliteter häpnadsväckande raskt, snyggt och färgstarkt. För mamma Eva är det ReTuna-debut, Jenny har tagit med henne hit.

– Det händer i och för sig att jag handlar second hand, säger Eva. Men mest gardiner och porslin. Det är roligt med det gamla stuket.

Läs också Anoraken genom tiderna, från järnåldern till modernt trendplagg

Hon är glatt överraskad över att ReTuna är så stort och är säker på att hon kommer att komma tillbaka, med sällskap.

– Det här är ett ställe man gärna vill ta med sina gäster till, säger hon.

– Att det är bra för miljön är det viktigaste för mig, säger Jenny. Vi får inte slösa med resurserna. Det tänker jag mycket på.

ReTuna är unikt i Sverige och det verkar faktiskt vara unikt i världen också. Mängden internationella studiebesök tyder på det. Japaner, tyskar, amerikaner, colombianer, fransmän, australiensare med flera har redan varit här. Denna dag är centrumledaren Anna Bergström i full färd med att guida ett taiwanesiskt teveteam runt bakom kulisserna. Men hon gillar att ha svenska studiebesök också.

– Snart har nog alla kommuner och hela avfalls-Sverige varit här, säger hon. Alla vill ju detta!

Läs också Mariefred i Pax-böckernas fotspår

Uppdraget: att rädda jorden

Anna berättar att idén om en återbruksgalleria kom från en privatperson redan 2007. Frågan stöttes och blöttes och 2012 tog kommunfullmäktige beslut om att bygga. Butiks-innehavarna är egenföretagare, men ReTuna ägs och drivs av det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi&Miljö.

– Jag brukar säga att vi har världens modigaste politiker i Eskilstuna, säger Anna Bergström. De älskar när jag säger det.

Anna Bergström arbetade som chef för ett ”vanligt” köpcentrum innan hon började här, så det där med sälj kan hon. Men här ser uppgiften delvis lite annorlunda ut.

Läs också Garveriet i Floda serverar framtidens mat

– Vårt uppdrag är att rädda jorden! Det gör vi till vår business.

Hon vill gärna ha in fler butiker och verksamheter i gallerian, till exempel en förpackningsfri matbutik, kanske en ekologisk hårsalong. Ett av nytillskotten på ReTuna är Ecoflor, som säljer miljövänligt odlade krukväxter med tillbehör. Där står Maria Larsson bakom disken och stajlar om begagnade ytterkrukor. Här finns krukor dekorerade med vass, läder, små, små leksaker med mera, trasiga och fula krukor kan bli roliga och vackra. Från inlämningsdepån Returen är tillgången på grundmaterial oändligt.

Vi äter och fikar ekologiskt på snygga Café Returama, också en del av kommunens arbetsmarknadsinsatser. Här sitter Ann Wiklund, en trogen besökare som dessutom råkar vara gift med Eskilstuna kommuns miljöstrateg. Även hon tar gärna med sig utsocknes gäster till ReTuna. Som förra helgen, då sällskapet fyndade allt från skrivmaskiner och förstärkare till barnstolar och gamla flickböcker.

– Man har ju egentligen allt man behöver i min ålder. Men jag handlar kläder i perioder, och så händer det ju att jag råkar förälska mig i något. Jag kan falla för pressglasskålar, säger Anna Wiklund som också gillar att ögonshoppa second hand.

–  Det blir en sorts tidsresa. En sån där hade min farmor! Det är kul bara det.

Ungefär här slutar jag jobba och strosar omkring en stund bland butikerna på andra våningen. Slinker in på elektronikaffären och fyndar raskt tre fina transistorapparater modell mindre, innan jag avlägger en sista visit hos Stadsmissionen på bottenplanet. Jag bläddrar lite planlöst i en back med LP-skivor, men Jordsmak med Gösta Linderholm och Povel på Maxim får stå till någon annan. Plockar en snygg sjal och ett par stretch-jeans ur tiokronorslådan och njuter av känslan att fynda med gott samvete.

Mer om ReTuna:
  • Öppet alla dagar i veckan
  • Ligger på Folkestaleden 7, strax utanför Eskilstuna centrum
  • Stanna på vägen: ReTuna ligger bara några minuter från E20 (motorvägen mellan Stockholm och Göteborg)
  • Mer info: Retuna.se
Hitta på karta
Läs också

Läs också Så väljer du väska för helgresan

Läs också Fotogenlampan i Karlskrona lampfabrik lyser ännu

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF