Annons

Gråhägern ökar - och allt fler stannar över vintern

Det finns något både urtida och exotiskt över gråhägern. Och här står den, flyttfågeln, mitt i snön! Arten ökar och allt fler stannar över vintern.

Vilken häger?
När vi pratar om häger i Sverige menar vi oftast gråhäger. Det är den absolut vanligaste hägerarten i Norden och den mest utbredda i Europa.

Ett fåtal övervintrare
De flesta gråhägrar flyttar till södra och västra Europa. Men i södra Sverige och vid Västkusten, där vattnet inte fryser, stannar en del över vintern.

Råstasjöns egna stjärnor (gänget på bilden)
Vid sjön Råstasjön i Solna utanför Stockholm övervintrar ett åttiotal gråhägrar varav vi ser några här på bilden. De matas dagligen med sill av kommunen.  Hägrarna har blivit en attraktion som lockar besökare till fågelsjön. Fågelsjön blev naturreservat 2018, mycket på grund av sitt rika fågelliv.

Hemliga rördrommen
Den andra sedan länge häckande hägern i Sverige är rödromen, en brunspräcklig doldis som gömmer sig i vassen. Om våren låter hannen som när man blåser i en tomflaska.

Ägretthägern är här
De senaste åren har häckande ägretthäger noterats på Gotland och i Kalmar län. Sverige har tidigare ansetts för kallt för denna stiliga, kritvita fågel.

Läs också Nära fåglar – Roines porträtt fångar den enskilda individen

Fler och fler
Gråhägern ökar i landet. I dag finns cirka 5 000 par, främst i södra och mellersta Sverige men även lokalt längre norrut.

Före detta Skansenbor
En stor del av gråhägrarna i Mälardalen härstammar från ett gäng som släpptes ut från Skansen på 1930-talet.

Spännande siluett
En meter hög på långa ben, i grå-vit kostym med svarta detaljer och sirliga tofsar. Smäcker s-formad hals som dras in i flykt och vila – gråhägern väcker uppmärksamhet.

Flygande trea
Med tunga vingslag (och vingbredd på 1,5 meter) rör sig gråhägern sig som i slow motion genom luften. Den kupade vingarna gör att den bakifrån ser ut som en liggande trea.

Spana in kolonin!
Häckar gärna i stora grupper och flera par kan bygga bo i samma träd. En hägerkoloni är lättsam spaning: mycket fågel för relativt liten arbetsinsats.•

Läs också Dröm dig bort i stjärnhimlen

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här