Annons

Nära fåglar – Roines porträtt fångar den enskilda individen

Ett gäng kaxiga, stiliga karaktärer kliver fram när fotografen Roine Magnusson plåtar fåglar. ”I naturfoto blir djuren ofta en del av landskapet. Jag ville göra något helt annat”, förklarar han.

Fåglar: Drillsnäppa

I en minimal fotostudio, en tyglåda klädd i mörkläggningstyg, har fotografen Roine Magnusson tagit sina fågelporträtt. Med varsamma händer har han stoppat in en gärdsmyg, hussvala eller sidensvans, fångad för ringmärkning på fågelstationen – på öländska Ottenby, halländska Nidingen och värmländska Hammarö, där han tillbringat många dagar i väntan på sina modeller.

Roine Magnusson
Fotografen Roine Magnusson släppte boken ”Nära fåglar” tillsammans med Mats Ottosson och Åsa Ottosson.

– Jag lånar vissa individer någon minut, sätter dem i boxen, och eftersom där är nästan helt mörkt så blir de kolugna. Så tar jag mina bilder och släpper ut dem, säger Roine.

I höstas kom resultatet i form av boken Nära Fåglar: våra vanligare fåglar, frilagda från sin vanliga miljö, i ovanligt närgångna, vackra bilder. En enkel bofinks fjäderskrud visar sig vara en stilstudie i design. Och ja, inspirationen kommer snarare från modevärldens bilder än från traditionell naturfotografi, berättar Roine.

– För ett antal år sedan sa jag upp alla mina prenumerationer på tidningar med naturfoto. I stället la jag pengarna på modemagasin, och på en massa dyra blixtar. Jag ville få till bilder där djuren är individer, visa upp deras karaktärer.

När han fotograferade fåglarna i boxen såg han också hur varje individ reagerade olika.

Läs också På spaning efter lodjur i Tarradalen

– En del blåmesar har varit blyga och mest stått och tittat in i ett hörn… och så får man in en fågel som bara ”pang”, tar över hela scenen.

Just blåmesen, som pryder bokens omslag, är en art Roine gillar lite extra.

– De är coola, finns alltid nära, och tittar man ordentligt så är de så jäkla färgsprakiga, som smaragder!

Nominerad till Augustpriset

Bokens texter är skrivna av Åsa och Mats Ottosson. Såväl de, som Roine Magnusson, är mångåriga och uppskattade medarbetare i tidningen Turist. Nära fåglar nominerades också till Augustpriset som Årets fackbok 2017. Väldigt roligt, förstås, säger Roine.

– Men allra roligast är att jag har blivit skådare igen. Jag skådade mycket som ung, men sen kom annat i vägen. Nu är jag ute och tittar på fåglar igen, och det känns väldigt bra.

Läs också Den nya naturfotografin: Vi skriver konsthistoria med selfies

Läs också Rösen: Stenar som väcker känslor