Annons

Höghjulingarna rullar igen!

De höghjuliga cyklarna är tillbaka! Den 26–28 juni arrangeras för första gången i Sverige i modern tid en tävling för dessa urvelocipeder.

Höghjulingen är tillbaka! Den 26–28 juni arrangeras för första gången i Sverige i modern tid en tävling för dessa urvelocipeder. Fyra lopp ska köras kring skånska Ystad och tävlingen, Sweden 3 days, hoppas locka storpublik.

Höghjulingen introducerades på 1870-talet och blev populär bland överklassens unga män. Med sitt stora framhjul (ju större desto snabbare går det), inga bromsar och ingen luft i däcken är den inte så lätt att bemästra. Smidighet krävs för att komma upp på pedalerna och balans för att hålla sig kvar – fallhöjden är dessutom rejäl.

Höghjulingens storhetstid blev också kort. I slutet av 1890-talet utkonkurrerades den av förlagan till vår moderna cykel, med likstora hjul, stödjande framgaffel och drivande kedja.

Dagens höghjulingsentusiaster talar dock lyriskt om en speciell relation mellan människa och maskin, och om känsla av att sväva fram över landskapet. Nya höghjulingar produceras också i dag, bland annat i skånska Tomelilla, i moderna material och med moderna metoder. •