Annons

"Dellenkilten från Hälsingland funkar till allt"

Med Dellenkilten från Hälsingland har Mikael Öst förnyat folkdräkterna, retat en del och roat många.

DELSBO: En killkjol från Hälsingland – med ett tartanmönsterinspirerat av traktens folkdräkter – skapad av Mikael Öst, snickare i Tjärnmyra utanför Delsbo. Inte konstigt att Dellenkilten, född 2015, blivit så uppmärksammad! Nu har den till och med visats på Nordiska museet i Stockholm i utställningen British så in i Norden.
– Kilten funkar alltid, på bröllop eller på puben. Den är snygg, bekväm och absolut bästa plagget att vandra i, säger Mikael som själv blev kiltfrälst tack varehustruns skotska rötter.
–Jag köpte en kilt där och när folk hemma började fråga om mönstret tänkte jag att det vore roligt att ha en som speglade min egen bygd. Han utgick från Delsbo- och Bjursåkers-dräkternas färger, tog garnprover från hembygdsgården, räknade trådar och registrerade mönstret, som sig bör, i The Scottish Register of Tartans. Varje Dellen-kilt (Dellen är traktens sjösystem) skräddarsys i Skottland och bärs i dag av såväl hälsingebor som utsocknes – tillsammansmed delar av folkdräkten eller bara som ett coolt och personligt plagg. Och underkilten?
–Det svarar jag aldrig på, säger Mikael. Men cykelbyxor kan funka bra.