Annons

Härjedalspipan tar dig rakt in i folkmusiken

Hennes flöjt är handgjord i Lillhärdal utanför Sveg. Riksspelmannen Emma Grut älskar sitt uråldriga instrument som låter som skogens sus.

LILLHÄRDAL: Spelpipan, folkflöjten som den ibland kallas, är ofta en rak flöjt med sex hål. Ett uråldrigt instrument som finns i hela världen, men inte sällan har en stark lokal koppling. Ta till exempel härjedalspipan, gjord av tät gran som vuxit långsamt på mager Härjedalsmark – och som räddats åt eftervärlden av entusiastiska flöjtmakare som svarvat pipor hemma på gården.

–Min flöjt är byggd av Oskar Olofsson i Lillhärdal utanför Sveg, säger Emma Grut från Östersund som i somras blev utsedd till riksspelman på just härjedalspipa.

Läs också "Kombucha är magmedicin som smakar gott"

Hon, som började som jazzmusiker på saxofon, uppskattar pipans speciella klang och en skala som svävar mellan dur och moll.

–Det är något andligt över den, med en ton som själva skogens sus.

Med hjälp av äldre lokala spelmän har hon varit med och tecknat ner en traditionell låtskatt, speciell för härjedalspipan. På Folk flute academy i Haverö utanför Ånge håller hon också sommarkurser i pipspel.

–Intresset ökar och det är jätteroligt. Flöjten är lätthanterlig och det går snabbt att lära sig grunderna. Den är ett bra sätt att komma in i folkmusiken. •

Psst. Här kan du lyssna på härjedalspipa.

Läs också Anoraken genom tiderna, från järnåldern till modernt trendplagg

Hitta på karta
Läs också

Läs också Dellenkilten funkar till allt

Läs också Dröm dig bort i stjärnhimlen

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här