Annons

"Kombucha är magmedicin som smakar gott"

Kombucha görs av te, socker och jästkultur – sockret fungerar som mat åt de nyttiga bakterierna. Camilla Karlsson i Norrköping smaksätter med frukt och bär. Hallon/stjärnanis är en favorit.

Kambucha Norrköping Camilla Karlsson

Norrköping: Den har minst tvåtusen år på nacken, men är ändå något av en nyhet i Sverige.

– Intresset är jättestort. Hittills har efterfrågan hela tiden varit större än tillgången.

Läs också Eldmat – Erics guide till snabb och enkel matlagning över lägerelden

Camilla Karlsson brygger och säljer kombucha, fermenterat te med miljarder snälla bakterier.

– Jag upptäckte kombuchan vid ett besök i Kalifornien och märkte att min egen problemmage blev mycket bättre.

Hon tog med jästkultur, så kallad scoby, hemtill Sverige. Snart stod familj, kompisar och kollegor på kö för en flaska, och raden av glasburkar hemma i köket växte. Förra året startade hon företaget Kvillinge ekologiska. Kvillinge efter familjens gård utanför Norrköping, där ett garage nu är ombyggt till bryggeri, och där Camilla säljer sin ekologiska kombucha och systerdrycken jun i gårdsbutiken. Dessutom har hon ett antal återförsäljare, än så länge mest i Östergötland. Hon började tidigt experimentera med olika smaksättningar av frukt och bär.

–Ren kombucha kan smaka lite surt. Men det är ju en fantastisk dryck och mitt mål är att det ska vara ett naturligt val för den som vill dricka något gott. Dessutom är det ju roligt att testa sig fram.

Hitta på karta
Läs också

Läs också Falafel och andra smaker i Mellanösterns Malmö

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här