Annons

Friluftslivets kåsa – en designikon

Vår svenska kåsa av plast i klara färger är kanske den vanligaste prylen för livet i skog och mark. Här är historien om kåsans militära ursprung.

Kåsa design

Den färgglada kåsan av plast har länge varit friluftslivets stora klassisker. Skön att hålla i. Lagom stor för både dryck och mat. Oöm. Billig. Stapelbar. Alla har vi nog haft en i vår hand.

Runda, mindre kåsor i härdplasten bakelit började tillverkas i Perstorp under tidigt 1930-tal på uppdrag av Försvaret. Formen var inspirerad av den samiska kåsan i trä och forna tiders täljda träskopor. Namnet kåsa lär komma från nordsamiskans guksi. På 1950-talet tog termoplasten över och kåsan blev lättare och tåligare.

Läs också Dugnad och ideellt arbete renoverar båten Langas vid Saltoluokta

Den ovala form vi ser i dag är en vidareutveckling för att rymmas i den så kallade snuskburken, Försvarets kokkärl m/40 att användas som enmanskök i fält. Ofantliga mängder kåsor kom sedan att tillverkas av plastfabriken Stellana i Laxå. För generationer av värnpliktiga blev den trekantiga kåsan en oförglömlig bekantskap i fält.

Med tiden kom Försvarets gröna kåsor att kopieras och säljas civilt i glada färger. Där har den ännu sin givna plats. Även om många bytt till efterföljaren vik-koppen. Även det i linje med Försvaret.

Läs också Artscape kommer till Ljusdal i Hälsingland

I den tryckta utgåvan av Turist 2/19 kan du läsa mer om plast och muséet Plastens hus i Perstorp, nordvästra Skåne.

Läs också

Läs också Lisas stuga

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här