Annons

Edsvidsleden – vintervandra i Trollhättan

Stadsnära med fina utsiktspunkter över Göta älv finns här vid Trollhättan en vandringled och en dagstur som får ditt leende att lysa i vintermörkret.

Den sydsvenska barmarksvintern är en underskattad årstid. En tyst, stilla och synnerligen opretentiös utmaning som kräver mer planering än vad du kanske anar. Främst för att dygnets ljusa timmar kan räknas på ena handens fingrar, vilket tvingar dig att noga hushålla med tiden. Således, start i tidig gryning. Rejäla kängor med skaft. Varm dryck i termos. Pannlampa och sittunderlag, och var noga med att inte gå dig alltför svettig. Din kropp är den enda kamin som du har.

”En tyst, stilla och synnerligen opretentiös utmaning som kräver mer planering än vad du kanske anar”

Utomhustemperaturen manar även till försiktighet. Berghällar, spänger och ytliga granrötter kan bli lömskt hala när fukten aldrig dunstar. Så dämpa din fysiska ambition. Du rör dig i en hastighet av tre kilometer i timmen, vilket betyder att gränsen för en dagsetapp hamnar kring 15 kilometer och eftersom solen under denna årstid vanligen är i moln kompenserar du genom att söka upp en vandringsled som karaktäriseras av omväxlande terräng.

Edsvidsleden i Trollhättan håller med sina 14 km maximal längd för en vintertida dagstur och ett fint exempel på eftersökt landskapsvariation. Dessutom ligger rundslingan stadsnära, vilket underlättar planeringen rejält.

Från hembygdsparken Forngården följer du Göta älvs starkt kuperade strand för att sedan vika till skogs och därefter låta de svart/vita terrängmarkeringarna föra dig tillbaka till start. Ömsom högt över älven, ömsom nere vid vattenbrynet genom två naturreservat med utsikt från Kopparklinten och Nyckelberget, där Edsvidsleden viker väster in i den ställvisa trollskogen. Stad möter ett land, där vandraren emellanåt förnimmer en omisskännlig vildmarksdoft. Vindskydd ungefär halvvägs.

Avsluta med brasa och afternoon tea på Albert Hotell. Tidigare privatbostad från 1857 som ligger helt intill starten och ifall Edsvidsleden känns oändlig finner du en busshållplats där leden släpper älven i Åkerström. Läs mer om Edsvidsleden här

Läs också Vandra i Sverige: Turists 10 bästa låglandsleder