Annons

Vandra in våren på Kinnekulleleden

Naturreservat, utsikter och ramslöksfält. Det kända platåberget intill Vänern bjuder på härlig vandring.

Munkängarnas naturreservat, Kinnekulle.

Den som längtar efter blomsterprakten på Kinnekulle i Västergötland måste fånga tillfället i flykten. Viktigast är att veta när vitsippor, gullvivor, liljekonvaljer och ramslökar slår ut. Det inträffar inte samtidigt, även om det alltid är något som blommar vid Vänerns östra strand under våren. Här finns just de hävdade marker som den spektakulära ymnigheten kräver. Med den relativt ovanliga ramslöken som preferens är det senvåren som gäller. Ramslök är till förväxling lik liljekonvalj. Blommar ungefär samtidigt och uppmärksammas omedelbart genom dess kraftiga löklukt.

Enklast blir att följa Kinnekulleleden. Den mäter 45 kilometer eller dryga två dagar i normalt tempo och är så fullspäckad av natur- och kulturhistoriska sevärdheter att du absolut bör läsa på lite före avmarsch. Ifall din vårledighet är knapp nöjer du dig med en dagstur mellan stationerna i Blomberg och Råbäcks slott.

Kinnekulleleden markeras med orangea stolpar och passerar direkt utanför tågstationen. Strax är du i naturreservatet Västerplana storäng och den sandstens- klev som stupar ner mot Vänerns strand. Här, under lövträdens ännu glesa kronor finns just den miljö med betad hagmark som blomstermattorna kräver.    

Sedan korsar leden åkrarna mot Såtens naturreservat, där du kan spana efter grusviva. Den snuddar vid Gröne skogs naturreservat och svänger förbi ett tidigare kalkbruk med vraksten i labyrint innan den rätar ut på spikrak banvall mot utskeppningshamnen.

Här, nära Råbäck station, ska du ha ett par timmar kvar till tågets avgång, för här ligger naturreservaten Råbäcks ekhagar och Munkängarna. Kinnekulles bästa ramslökslokaler, men observera att den rara växten inte får plockas. Ett tips till dig som kommer i bil, och parkerar vid någon av stationerna, blir att kontrollera om närliggande Kinnekullegården har ramslökssoppa på menyn.•

Läs mer om Kinnekulleleden här.

Läs också 10 tips: Naturupplevelser för alla