Annons

Ljusfestivalerna lyser upp Sverige

Stad i ljus! Utmana mörkret – besök någon av de spektakulära ljusfestivaler som arrangeras landet runt.

Allt ljus på Uppsala. Verk från 2018 av Anna Bobe.

1. Höga ambitioner i Uppsala

Minst ett ”riktigt häftigt objekt varje år i internationell klass” är målet för den tre veckor långa festivalen Allt ljus på Uppsala, i år den 1–17 november. Ambitionen är att vara spektakulär nog att även locka långväga besökare. I årets tema ”Uppsala hyllar” vill arrangörerna lyfta fram såväl stadens profiler som dess mer okända sidor.

2. Alingsås lyser alltid klart

Fram till 3 november pågår Lights in Alingsås, Sveriges kanske mest kända ljusfestival. Ta minitåget Ljusexpressen utefter årets slinga, ladda ner appen eller gå en guidad ljusvandring. Sju stora ljusinstallationer av konstnärer från hela världen presenteras. Vissa helger arrangeras tornerspel och den 26 oktober är det dags för barnens ljuskväll.

Lights in Alingsås. Foto: Patrik Gunnar Helin

3. Ljuset tillbaka i Linköping

Vinterljus kallar Linköping sin festival som hålls den 13–26 december, främst kring Domkyrkan, slottet och Stora torget. Under några år har kommunen, i stället för ljusfestival, satsat på att byta ut stans julbelysning; den nyinvigdes förra året. Nu är alltså Vinterljus tillbaka, i samspel med en hel del konstverk från tidigare år som permanentats.

4. Följ  strömmen i Norrköping

Hela december och en bit in i januari tänds ljuskonstverken utmed Motala ström och genom Industrilandskapet i centrala Norrköping. Konstverk på land, i vattnet och mittemellan utlovas. Norrköping Light Festival, som arrangeras för femte året, var tidigare ett samarbete med Amsterdam Light Festival med många internationella konstnärer. Nu kommer festivalen istället att ha större fokus på lokala ljusinstallationer.

5. Vuollerim – islyktornas by

I en liten by utanför Jokkmokk firar man den världsberömda februari-marknaden på eget vis, med en islyktsfestival. I år tänds alla hemmagjorda lyktor, 2600 är rekordet, den 5 februari. Dessutom blir det pris till bästa iskreation och hembakt kakbuffé. Festivalen fortsätter till lördag, 8 februari, med hushopparmiddag, lokalrevy, norrskensspaning… med mera.•

Gör islyktor i Vuollerim.

Fotnot: Observera att ändringar i utbud, tidsangivelser med mera kan ha gjorts sedan reportaget publicerades.

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF