Annons

Tusentals renar betade vid Gåsen

– Stängningen av Gåsenstugorna fick effekt direkt, säger Jonas Kråik från Handölsdalens sameby.
Satellitbilder från april visar tusentals renar i området.

Jonas Kråik, talesperson för Handölsdalens sameby är glad för överenskommelsen med STF.
Foto: Carl-Johan Utsi

Under viktiga vårvinterveckor i april betade tusentals renar åter i Gåsenområdet i Jämtlandsfjällen, enligt de GPS-sändare som djuren bär.

– Helt fantastiskt! Så mycket ren där har jag inte sett under mitt 45-åriga renskötarliv, säger Jonas Kråik, talesperson för Handölsdalens  sameby. Dess renbetesmarker omfattar Gåsenområdet som ligger i populära vandringsmarker mellan Sylmassivet  och Vålådalens naturreservat.

Stängningen av Gåsens stugplats var en del av den överenskommelse som ledde till ett nytt markupplåtelseavtal för STF i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. När Jonas Kråik intervjuades i Turist i september hoppades han att ett minskat besökstryck i Gåsenområdet skulle ge snabb effekt på renarnas närvaro, kanske redan denna vinter. Och enligt honom blev det så.

– Vi vet ju inte om det är en engångsföreteelse, men det har ju knappt varit något folk på Gåsen i år, så jag tror att det är det som ligger bakom. Det märks en enorm skillnad, säger han.

Avtalet för STFs anläggningar i fjällen är klart. Foto: Åke Winkvist

Bitti Jonasson är chef på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Jämtland men kan inte bekräfta uppgifterna eftersom Länsstyrelsen inte följer inte hur renarna rör sig. Hon hänvisar till berörd sameby

– Det är de som kan ge dig bäst svar på frågor om antal renar och hur länge de uppehåller sig på olika platser.

Med hjälp av renarnas sändare kan samebyns renskötare kontinuerligt se ungefär hur många djur som befinner sig var. Sändarbilden som syns härintill har Anders Kråik, Jonas Kråiks bror, sparat ner och delat med Turist. Varje markering motsvarar cirka 300 renar, vilket skulle innebära att det var fler än 2 000 renar runt Gåsen i april.

GPS-bild över renarnas närvaro i Gåsenområdet, april 2024. Varje prick motsvarar cirka 300 renar.

Jonas Kråik är inte förvånad.

– Det är ett bra bete där och blir de inte störda så stannar de. Hela vår vinterhjord var där, och det är ungefär 2 500 renar.

Läs också Varför måste Gåsens stängas?

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF