Annons

Rundslinga på Bogesundslandet

Ekhagar, svampskogar, och vatten åt tre håll. Bogesundslandets naturreservat, vid Vaxholm i Stockholms inre skärgård, lockar till fina höstvandringar.

Bogesundslandet i Vaxholms kommun bjuder på både skogs- och skärgårdskänsla.

Hösten är en härlig tid för vandring. Utöver alla vackra färger är dagarna svalare och det blir lättare för mig och hundarna att göra längre turer längs med vandringslederna. Jag slipper svettas av minsta rörelse och den nya höstjackan får äntligen följa med ut på tur.

Ett fint vandringsområde strax utanför Stockholm är Bogesundslandets naturreservat, en halvö innanför Vaxholm och strax norr om ön Lidingö. Här finns skogar, våtmarker och fem aktiva jordbruk med åkrar och hagar. De gamla, knotiga ekarna är många och så här års hittar svampplockarna till området.

På halvön finns flera vandringsleder men i dag tänkte jag fokusera på Askrikerundan, längst söderut på halvön. Den är drygt sex kilometer och lämpar sig både för vuxna och barn, med eller utan hund. Denna vandring är en rundslinga med start och mål vid den fina grillstugan vid Ellboda. Vid stugan finns dass, ved och en eldstad utomhus. Därinne finns kamin och plats för övernattning.

Leden är markerad med orange markeringar och slingrar sig genom skogen ner mot Askrike camping. Efter campingen går leden längs stranden fram till Knäviken. Här finns ett vindskydd med enkel eldstad. Alldeles vid vattnet ligger också en lägerplats med en bättre eldstad och bänkar runtom. Här är det perfekt att inta lunch eller en fika. Är det varmt så går det även fint att bada. Strax efter Knäviken vänder leden tillbaka och går en bit över Vaxholms golfbana. Sista biten sträcker sig vackert en kilometer genom skogen innan du är tillbaka vid utgångspunkten.

Till Bogesundslandet tar du dig lätt ; från Centralen i Stockholm tar resan ungefär en timme med SL-buss. En roligare resa är att ta skärgårdsbåten från Strömkajen inne i stan till Vaxholm och bussen därifrån.

Här kan du läsa mer om Helena Rosquist som tipsar fina vandringar i Turist.

Vandra på Bogesundslandet
  • Vandringstips: Askrikerundan, Bogesundslandet.
  • Utgångspunkt: Ellboda, Vaxholms kommun.
  • Längd: Rundslinga på drygt 6 kilometer. Den som vill gå längre väljer i stället, eller kombinerar med, Stora Slottsrundan, 8 km, som också utgår från Ellboda parkering.
  • För vem: Vuxna, barn och hundar (dock ej tillgänglighetsanpassad). Askrikerundan är också en cykelled, anpassad för terrängcykel.
  • Ta dig hit: Med SL-buss eller med Waxholms-/Cinderellabåt och buss.
  • Med på turen: Vatten att dricka, fika, sittunderlag, glöm inte tändstickor om du vill göra upp eld i någon av eldstäderna. Karta finns att hämta vid Ellboda parkering eller på Destination Vaxholm.
  • Läs mer: länsstyrelsen Stockholms hemsida.
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF