Annons

Vikingaspår i Varnhem: Gårdsfrun Katas liv och död

Här berättas om vikingatiden i Västergötland och om livet på den stora gården.

Vikingaspår Kata gård
Foto: Västergötlands museum

En överbyggnad över en krypta från tidigt 1000-tal – kanske landets äldsta bevarade rum – har blivit ett nytt museum i västgötska Varnhem.

Kryptan ligger i ruinerna av gårdskyrkan till vikingagården Varnhem, ett dåtida storgods beläget strax bakom det mer kända munkkloster som ett sekel senare tog över platsen.

Läs också Stockholms slott restaureras – beräknas vara klart 2036

I en av kryptans gravar fann arkeologerna ett välbevarat kvinnoskelett, troligtvis resterna efter Kata, gårdens mäktiga härskarinna i slutet av vikingtiden. En modell av Kata, rekonstruerad från analys av skelett och DNA, visas i dag på Västergötlands museum i Skara. Runt kryptan har utställningen Kata gård skapats. Utställningsbyggnaden, ritad av AIX arkitekter, nominerades tidigare i år till priset Building of the Year av en internationell arkitektursajt.

Byggnaden har öppet delar av året. Mer om Kata gård

Hitta på karta
Läs också

Läs också Slaggsten, ett kulturarv värt att vårda

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här