Snöstorm på fjället ska tas på allvar. Ofta är det bäst att stanna vid stugan – och ibland kan till och med både stugor och fjällstationer blåsa bort. Men det sker som tur är sällan.
Södra Västerbottenfjällen är för många okänd mark. Från Borgafjäll öppnas nu en ny vandringsled in i Lappland.
Gör upptäcktsfärder med tält i sommar och bo ute i naturen. Tänk smart när du väljer plats. Och skaffa ett tält som passar dina turer.
Planera för en stugtur i vinter. Men vilka fjäll ska du välja? Högalpin terräng eller mjuka sluttningar, vida vyer eller skyddande skog? Se vår guide över fjälltrakter med olika karaktär.
Häng med på vackra och inte så vanliga turer i Jämtlands län, där även Härjedalen ingår. Ibland blir det också en sväng in över norska gränsen. Bo i tält, stuga eller på fjällstation.
På en kort resa för några dygn kan du packa i en bag, ryggsäck eller rullväska – med olika fördelar och nackdelar. Valet av väska handlar förstås också om tycke och smak.
På fjället kan vädret snabbt slå om. För drygt 40 år sedan inträffade Anarisolyckan – då åtta personer dog i iskylan. Det startade fjällsäkerhetsarbetet i landet.
När ovädret drar in på turen kan vindsäcken bli räddningen. Kryp in i ditt bärbara väderskydd och håll värmen! Säcken är även bra på blåsiga fikaraster året runt.
Portabla vattenrenare är sällan nödvändig utrustning. Att dricka fjällvatten är oftast helt ofarligt. Det är i lågland och utomlands som vatten kan behöva renas. Vi tar en titt på vattenreningens olika metoder.
In i storskogen, upp på berg och ut på havet. Längs Höga Kusten kan besökaren ta del av landets kanske mest varierade natur.
På Kungsleden, genom Marsfjället, runt Sylarna, upp till Almdalen och över Fulufjällets högplatå. Turist guidar till lite kortare turer i fjällens alla hörn.
Decemberturen ger fjällturisten tid att också mysa inomhus. Följ med till Funäsfjällen där föret är fint och brasan tänd.